ECTS

ECTS

VIENNA KONSERVATORIUM

ECTS

European Credit Transfer System

BEVEZETÉS

Az európai unió támogatja a főiskolák közötti együttműködést, annak érdekében, hogy diákok és főiskolák részére egyaránt egy magasabb képzés valósulhat meg. A központi tényező ennek a kooperációnak a diák mobilitás. Az Erasmus-program felmutatta, hogy egy külföldi tanulmány értékes tapasztalat lehet. Egy ilyen tartózkodás nem csak, hogy a legjobb mód, más országokat, ötleteket, nyelveket, kultúrákat megismerni, hanem egyre fontosabb tényezője az akadémiai és szakmai sikernek. A tanulmányi folyamatok és diplomák elismerése lényeges feltétel egy európai közösség terében, ahol diákok és tanárok szabadon mozoghatnak. Ebben az értelemben ez az első ilyen projekt az Erasmus programon belül, ami a tanulmányi szakaszok (ECTS) elismerését, mint európai rendszert létrehozta. Külső értékelésben az ECTS bizonyította a sokszínű, sok rétegű felhasználási lehetőségét, így az európai bizottság úgy döntött az ECTS rendszer felvételét a Sokrates programba, azon belül külön az egyes fejezetbe, ami a főiskolai kiképzésről szól (Erasmus). ECTS hidakat épít a főiskolák és a diákok közt így szélesebb tanulmányi palettát kínál tanulmányi szempontból. Az ECTS rendszer segítségével, egy közös megegyezéssel osztályzatok és vizsgák elismerve vannak a pontokon keresztül. Az ECTS rendszer felhasználása három elemre épül: információk (diákok és tanulmányokról), kölcsönös megegyezések (a partner főiskolák és a diákok közt) és az ECTS pontok felhasználása (a teljesített tanulmányokra nézve).
Ez a kézikönyv segítség a potenciális felhasználónak a tanulmányok elismerésére (ECTS).
Az ECTS legfontosabb elemei az első projekten belül, amelyhez 145 európai főiskola csatlakozott, röviden bemutatkozásra kerülnek.

Az ECTS fő szempontjai:

Az ECTS rendszere három elemre épül: információk (diákok és tanulmányokról), kölcsönös megegyezések(a partner főiskolák és a diákok közt) és az ECTS pontok felhasználása(a teljesített tanulmányokra nézve). Ezeket az elemeket három dokumentumba foglalták: az információs csomag, a jelentkezési űrlap a jogviszony létesítéshez és a tanulmányi adatlap. A legfontosabb elemét képezi a diákoknak, főiskoláknak, tanároknak a külföldi tapasztalata, amely biztosítja az ECTS rendszer alkalmazása sikerét.

A tartalma a felépítés az azonosságot a tanulmányokra nézve az ECTS nem írja elő.
Ezek minőségügyi szempontok, amelyeket a főiskolák egymás közt egyeztetnek.
A teljes mértékű elismerés a diákok mobilitására nézve, a Sokrates/Erasmus program keretében cinditio sine qua non.

Az ECTS alkalmazása az önkéntes és a közös bizalomra alapszik, minden főiskola kiválasztja a saját partnereit.