Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm Önöket a Vienna Konservatorium Budapest megújult honlapján!
Intézményünk egy országos hírű, Európában és Ázsiában jegyzett Felsőfokú Zeneművészeti Intézet.
Az egyetem, Európa egyik legnagyobb kulturális vonzerővel bíró fővárosában, Kodály és Bartók otthonában, Budapesten található. A főiskola Bécs városának nagy múltú zeneoktatási intézményének kihelyezett tagozata, mely 2010-től kapcsolódik Budapest főváros zeneoktatási és kulturális életéhez. Honlapunkon információt talál az intézetben folyó oktatási és művészeti munkáról, a tanszékek tevékenységéről, a meghirdetett órákról és a felvételi követelményekről. Az intézmény a határokon átnyúló kulturális együttműködés mellett kiemelt hangsúlyt fektet a hallgatói és az intézmény egészének nemzetközi jelenlétére.
Hisszük, hogy, a kitűnő művésztanári gárda mellett Ausztria és Magyarország illetve Közép-Európa kulturális hagyatéka biztosíték arra, hogy olyan zeneművészeket képezzünk iskolánkban, akik a mai kor követelményeinek maradéktalanul megfelelnek.

Csák Ferenc szavait idézve:
”Joseph Haydn fantasztikus kulturális személyisége miatt látható a közös kultúrai hagyaték, amely a két országot a zenei világon keresztül egyesíti.”

A Vienna Konservatorium büszke arra, hogy hallgatói között sok nemzet képviselteti magát. Ezen kívül az intézmény nemzetközi elismertségét jelzi, hogy jelenleg is negyvennégyféle nemzetiségű diák tanul az intézményben.
A külföldi hallgatók rendkívül fontos szerepet töltenek be az intézmény művészeti életben, hiszen intézményünk filozófiája az ausztriai határokon átnyúló művészi és pedagógiai aktivitás.
Az e téren elért sikereink ösztönöztek minket a határok nélküliség jegyében a diákokkal való kapcsolat elmélyítésére, és a kulturális párbeszéd tovább fejlesztésére.

A Vienna Konservatorium a magyar hallgatóknak kínál korszerű és bevált oktatási formát, lényegesen hozzájárulva a pannon térség képzési fejlődéséhez. Az Európában is elfogadott tanárképzés pedagógiai-szakmai követelményeinek megfelelően a Vienna Konservatorium Budapest rendelkezik azokkal a tradicionális zeneiskolai és szakközépiskolai kapcsolatokkal, amelyek segítségével eredményes és sikeres tanárképzés valósulhat meg. A hallgatók a zeneiskolai pedagógiai gyakorlatukat és a szakmódszertani iskolai gyakorlatukat a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Alap és Középfokú, Zeneművészeti Szakközépiskola, Ének-zene Gimnáziumában Zeneiskolában teljesíthetik.

Ezzel az együttműködéssel is láthatóvá akarjuk tenni közös kultúránkat az integrált Közép Európában.

Célunk a két ország határain átnyúló tanulási folyamat erősítése, nagyobb, szélesebb hatástér kialakítása, az információ csere serkentése, és egy, a két ország kulturális életét figyelemmel kísérő öntudat kialakítása; a századokon át létező keresztkapcsolatok további erősítése – Ausztria és Magyarország – a két testvérváros Bécs és Budapest között, és azon határain túl is.

A keresztkapcsolatok fenntartásán túl célunk azokat továbberősíteni oly módon, hogy közösen képezzük ki zenepedagógusok és művészek generációit.

Vienna Konservatorium Budapest