Berényi Bea

Berényi Bea fuvolaművész 1960-ban született Mohácson. Fuvolatanulmányait 10 éves korában kezdte meg Várhidy Györgyné irányításával a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában.14 éves korától Barth István növendékeként a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult, ahonnan 1979-ben vették fel a Zeneakadémiára. Itt Prőhle Henrik osztályába járt, diplomahangversenyét 1984-ben adta. Ugyanez év őszétől a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolájának fuvolatanáraként kezdi meg pedagógusi pályáját.

Az ezt követő években férjével, Dratsay Ákossal közösen országos hírű szakmai műhelyt teremtettek. Eddigi pályafutása alatt a zeneművészeti szakközépiskolák 11 alkalommal megrendezett országos versenyén 23 növendéke szerezte meg az első három helyezés egyikét. Csaknem valamennyi növendéke sikeres felvételt tett a zenei felsőoktatásba itthon és az utóbbi években külföldön is. Pedagógiai munkája elismeréseként 2016-ban megkapta Kecskemét város Tehetség-díját. 2016 szeptembere óta a budapesti Vienna Konzervatórium tanára.

Művészi pályája során kamarazenészként és szólistaként közel 1000 alkalommal lépett fel hazai és külföldi helyszíneken. Számos CD és rádiófelvétel dokumentálja művészetét. Négyszer jutalmazták Artisjus-díjjal, és Kecskemét város Kodály-díját is megkapta.