Interjú Balogh Rolanddal, intézményünk tanárával

Roland Balogh Junior Prima díjas jazz-gitárművész, a Finucci Bros Quartet egyik alapítótagja, valamint az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium tanára, 2009-ben megnyerte a Montreux-i Jazz fesztivál nemzetközi gitárversenyét, valamint tavaly 2016-ban, 1000 induló közül Los-Angeles-ben a Six Strings Theory jazz gitárversenyen első helyén végzett.

Amikor éppen nem világhírű nemzetközi versenyeken diadalmaskodik, akkor a két csepeli oktatási intézmény ifjú növendékei számára adja át tudását.

Egy éve halt meg Keönch Boldizsár

Névtelen

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. február 21-én, életének 78. évében elhunyt Keönch Boldizsár egyetemi docens, a Vienna Konservatorium Budapest professzora. Egy nagy tudású, remek ember távozott most közülünk, távozása pótolhatatlan veszteséget jelent.

1938. március 16-án született. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1971-ben végzett Réti József növendékeként. 1966 és 69 között a Magyar Rádió Énekkarának tagja, 1969-76-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán korrepetítor és hangképző tanár, 1973-tól a Zeneakadémia tanára, 1976-tól a Kecskeméti Kodály Intézet hangképzés tanára. Több magyar mű bemutatójának szólistája, Ránki György, Farkas Ferenc és Kósa György ajánlottak neki műveket. Európa majd minden országában fellépett oratórium- és dalénekesként, szerepelt az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Hazai és külföldi hanglemez- és rádiófelvételek közreműködő művésze. A kortárs zene mellett a barokk és a klasszikus oratóriumok és a romantikus dalirodalom a fő előadói területe.

2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Részvétünket fejezzük ki

A Vienna Konservatorium Budapest mély megrendüléssel értesült a ma hajnalban történt olaszországi buszbalesetről!

Az intézmény vezetősége, tantestülete és tanulói ezúton fejezi ki őszinte részvétüket az áldozatok családtagjainak, továbbá mielőbbi gyors és teljes felépülést kívánunk a sérülteknek!

„Játsszak bárhol, viszem magammal az identitásomat” – Interjú Horváth Plutó Józseffel

JazzMa

A magyar jazz-zenei élet egyik markáns képviselője, Horváth Plutó József basszusgitáros nemrég tért vissza az Egyesült Államokból, ahol is a Finucci Bross Quartet-tel lépett fel.

Erről, a zenei gyökerekről és a készülő lemezről is kérdeztük őt. Read more “„Játsszak bárhol, viszem magammal az identitásomat” – Interjú Horváth Plutó Józseffel”

Egressys és Viennás professzorokat díjaztak a Jazzma.hu szavazásain

A Jazzma.hu szerkesztősége felelevenítették az elmúlt év élményeit, és szavaztak azokra a zenészekre, akik a legnagyobb hatással voltak rájuk, továbbá kiválasztották az egyes kategóriák legjobbjait. 

Az alábbiakban az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium professzorait gyűjtöttük össze:

Az év klarinétosa:  2. hely:
Borbély Mihály
Az év szopránszaxofonosa 1. hely:
Borbély Mihály
Az év altszaxofonosa: 2. hely:
Soso Lakatos Sándor
Az év zongoristája és billentyűse: 1. hely:
“Tzumo” Lakatos Árpád
Az év gitárosa: 2. hely:
Balogh Roland
Az év basszusgitárosa: 2. hely:
Horváth “Plutó” József
Az év dobosa: 2. hely:
Balázs Elemér

100 gitár egy színpadon

24.hu

Bernáth Ferenc, Balogh Roland és Kovács Bálint az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium Budapest tanárai vezetésével egy magával ragadóan egyedülálló, világszínvonalú magyar zenei produkcióra készülnek a Palladio Orchestra zenekarral. Az ország legnagyobb zenekara 10 gitáros szólistából, 90 ritmusgitárosból, 2 énekesből, 1 dobosból és 1 DJ-ből áll.

Ezzel ez az elmúlt évek legnagyobb magyar zenei produkciója, és egyben a legnagyobb hazai zenekara, amely decemberben áll színpadra először a Papp László Budapest Sportarénában.

Read more “100 gitár egy színpadon”

Odaítélték a Gramofon-díjakat

ATV, MTI

A díjazottak között intézményünk két professzora, Oláh Dezső és Borbély Mihály is szerepel. Szívből gratulálunk a díjazottaknak.

Várjon Dénes, Baráti Kristóf, Borbély Mihály, a Bágyi Balázs New Quartet és az Oláh Gipsy Beats is Gramofon-díjat vehet át a péntek esti díjkiosztón, amelyen a legjobb klasszikus zenei, dzsessz- és népzenei/világzenei hanglemezeket ismerik el.

A díjakat a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben, az idei a tizenhatodik díjkiosztó. A döntésben kereskedelmi (lemezeladási) szempontok sohasem játszanak szerepet, kizárólag a művészi minőség és a felvételtechnikai megvalósítás színvonala dönt – tájékoztatta Retkes Attila, a Gramofon főszerkesztője pénteken az MTI-t.

Read more “Odaítélték a Gramofon-díjakat”

A csepei zeneiskola és zeneművészeti intézmény vezetője ismét útnak indult

2016. december 3-án Balogh Gábor, a kerületünkben működő, és fejlődő Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium Budapest igazgatója ismét útnak indult. Útja során érint több nyugati és keleti országot. Egyenlőre nincs arról információnk, hogy mikor tér haza.

Több mint 1000 kilométeres útja során Balogh Gábor több zeneművészeti és egyéb felsőoktatási intézményt látogat meg, ezen kívül számos konferencián tart előadást. Balogh Gábor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi intézményekben, ebből kifolyólag a rendszeresen ingázik Magyarország, Európa országai között.