Intézményünk a Határtalanul program keretében sikeresen pályázott a Határtalanul program keretében. A “Határtalanul” pályázati utazás két részből állt: Kárpátalja kiutazást és a Budapesti kirándulást. Közös programokat, és közös koncerteket tartalmazott. A két iskola barátsága és együttműködése,  a “Határtalanul” pályázat segítsége, és a “Csillagösvény” utazási iroda szervezésével együtt megvalósult ez a program. A Kárpátalján élő magyar tehetséges diákok, és az Anyaországi tehetségek, egy olyan közös koncerteken és programokon vehettek részt, ami összekötő és támogató, ami nagyon  fontos a felnövekvő nemzedék számára. A kultúra és az ősi történelem megismerése, az elért zenei eredmények, a közös múlt és a közös jövő megértése. Ezek az értékek ezekben a napokban érvényesültek és megalapozták a további kulturális törekvésüket. 

Az alábbiakban Balogh Gábor, intézményünk vezetője és Bernáth Viktória beszámolóját olvashatják:

A Kárpátaljái utazás résztvevői a Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai. Összesen 43 fö, ebből 40 diák és 3 tanár.
A dátum : március 7-10
A Budapesti vendégek az Ungvári Zádor Dezső Művészeti Koledzs diákjai. Összesen 43 fö, ebből 40 diák és 3 tanár.
A dátum: április 29 – május 2
 
Ungvári utazás a Bocskai István Református Oktatási Központ diákok számára. 
Dátuma: március 7-10
 

Március 7
Az anyaország magyar gyerekek, középiskolai halhatók, a Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai busszal elindultak reggel Ungvár felé. Látogatásuk célja, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs. A határátkelés viszonylag gyors volt, de így is este 5 re érkeztek Ungvárra. Hotel Zakarpatjaban volt a szállásuk és az étkezésük, ami nagyon nívós és kiváló szolgáltatást nyújtott. Az nap este meg is rendezték a közös Gála koncertet, aminek nagy sikere volt. Itt a gyerekek egymással tudtak megismerkedni nem csak szóba, hanem a zene nyelvén, és közösen bemutatni a nagyközönségnek tehetségüket. A betervezett március 8 koncertet a szervezők módosították, mivel az nap zárva lett volna a helyszín.

Március 8
Reggeli után elindultak Munkácsra. A célpont – múzeum látogatása a Munkácsi várba. Történelmi Munkácsi vár nézés után – város látogatás a nevezetes utcáin. Este közös koncert, ami fergeteges és emlékezetes volt a helyi közösségnek és a diákok számára egyaránt. Március 8 ünnepi hangulat volt az nap. Koncert után vissza Ungvárra. Sajnos nem tudtak el látogatni Beregszázra, mivel már nagyon késői idő volt, a koncert elhúzódott, a gyerekek elfáradtak, így pihenniük kellett.

Március 9
Delelőtt az Ungvári vár, a skanzen és a város legszebb részein lehetett gyönyörködni az egykori Kárpátalja és a Nagy Magyarország dicső város részeit. Délután elindultak a történelmi Nevickéi vár látogatására, ahol a diákok sok új dolgot tudtak meg a Kárpátaljái ősi magyar jellegzetességeivel.

Március 10
Reggeli után elindultak hazafelé, mivel a határ az nap nagyon zsúfolt volt. 7 órát álltak, így a március 9 i Nevickéi várat sikerült meglátogatni március 9-én. Nagy szerencse, mert másnap a vihar miatt tönkre ment a vár tetőszerkezete és így a vár jellegzetese is tönkre ment sajnos.
Este 9 órakor megérkeztek sikeresen Budapestre.

 


 

Április 29
Az Ungvári csoport érkezése Budapestre a Panna Panzióba 15:00. Ebéd és 16:00 közös próba a Csepel Arénában. Próba után vacsora és vissza a Panna Panzióba. Itt eltértünk a programtól, mert a határon sokáig álltak, így a hajóutazás már nem fért bele az nap, ezért módosult más napra.

Április 30
Reggeli után elindultak a Várhegyi szikla múzeumba. Itt a gyerekek megismerhették a második világháború bunker rendszerét és a földalatti kórház működését. 16:00 kezdődött a Csepel Aréna közös koncert. Ami sikeresen és jó baráti hangulatba zajlott. Este következett a vacsora és a szállás.

Május 1
Reggeli után szereplés a Csepeli Majális koncerten. Itt is bemutatásra került a gyerekek zenei tehetsége. Ebéd és 15:00 ra irány a Parlament. Parlament után hajóutazás, város nézés. Este vacsora a Panna Panzióba.

Május 2
Kirándulás Budapest legszebb történelmi utcáin. Andrási út, Zeneakadémia, Opera, Operett stb. Sajnos a Várhegyi kilátóra nem tudtak el menni, mivel a költségvetés amit számolt az utazási iroda nem volt elég, így ez kimarad. Az Andrási út séta után a Liszt Ferenc múzeumba látogattak el a diákok. Ezután a Hösök Tere, és a Festetics kastély gyönyörű műemlékek tárultak fel a történelmi Magyarország múltjait. Itt vége tért a gyönyörű kirándulás a Kárpátaljái gyerekek számára.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>