A Magyar Jégkorong Szövetség január 18-án ötödik alkalommal rendezte meg a Jégpályák Éjszakáját. A programban résztvevő pályák országszerte több helyszínen, meghosszabbított nyitva tartással, egyedi akciókkal, műsorral várták a korcsolyázni vágyókat. A csepeli jégpálya az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a rendezvényhez.

Nyitó programként az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola jazz zenekara adott élő koncertet, majd jégdiszkó szórakoztatta a látogatókat.

Az alábbi galériát Berta Béla, a Stemmer Ferenc Fotóklub vezetője készítette:

Advent első vasárnapját, a karácsonyvárást ünnepelte Szigetszentmiklós. A Sárgaház délelőtt gyermekzsivalytól volt hangos. A kicsiket kézműves foglalkozással, bábos mesekuckóval és zenés műsorral várták. 

Az ünnepi műsorban meglepetésvendégként Farkas Lajos, a Sztárban Sztár leszek televíziós műsor énekese adott koncertet, akit az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola egyik jazz formációja kísérte.

A zenekar tagjai:

  • Dimák Patrik gitár
  • Vörös Zsolt basszusgitár
  • Fazekas Tamás dob

Nagyon köszönjük Nagy János, Szigetszentmiklós város polgármesterének felkérését.

 

Hetedik alkalommal nyújt segítséget a továbbtanulóknak a Csepeli Pályaválasztási Börze a Szabó Magda Közösségi Térben november 14-től. A kétnapos rendezvényen idén a csepeli, halásztelki, pesterzsébeti, kőbányai, a IX., a XIX. és a XXII. kerületi középiskolák állítottak ki.

A résztvevő vendégek között köszöntötték Morovik Attila alpolgármestert, Tóth Jánost, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, Tóth Endre tankerületi igazgató-helyettest, dr. Udvardi Beátát, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetőjét, a Nagy Imre Alapfokú Művészeti Iskola, a Török Flóris Általános Iskola és a csepeli általános iskolák intézményvezetőit, tanárait és diákjait, valamint a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok képviselőit. Az idei díszvendég az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola volt.

Tóth János tankerületi igazgató köszöntésében a szakképzési struktúra változásáról ismertette: 2020 szeptemberétől ismét bevezetésre kerül az öt éves technikumi képzés, amely érettségivel és szakmai vizsgával zárul, valamint újra lesz három éves szakképző iskola.

A standokat képviselő intézmények többek között vendéglátás, egészségügy, zene, művészet, műszaki terület, közgazdaság, marketing, kereskedelem, humán- és nyelvi képzéseket kínáltak. Az érdeklődő célközönség, a 7. és 8. osztályos tanulók a választandó szakmákról szerezhettek bővebb információt.

A megkérdezett diákok pályaválasztásukban elsősorban a szülők segítségét kérik, de sokan bizalommal fordulnak tanáraikhoz is. A Mátyás Király Általános Iskola két tanulója, Zsófi és Dia a jogi pálya iránt érdeklődnek és a kéttanynyelvű iskolákat részesítik előnyben. Orsi a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskolából érkezett. „Jogot szeretnék tanulni, mert sokat tehetek az emberekért. Jelenleg kereskedelmi szakközépiskolát választok, meg is találtam itt az elképzelésem. Utána tanulok tovább a jogi pályán. Úgy gondolom jobb, ha több szakma lesz a kezemben.”

A 2019/2020-as tanévben a közoktatásban közzétett hiányszakmák között szerepel az asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gyakorló ápoló, eladó, kőműves, ipari gépész, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó, pék, vegyész technikus, szociális gondozó és ápoló, szociális asszisztens, magasépítő technikus, hegesztő, dísznövénykertész, villanyszerelő, női szabó, húsipari termékgyártó, szakács, informatikai rendszerüzemeltető, gépgyártástechnológiai technikus, vasútforgalmi szolgálattevő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, virágkötő és virágkereskedő, valamint a víz-, csatorna- és közmű- rendszerszerelő.

Míg régen a diploma volt a sikk, ma már egy jól választott szakmával is megállhatják helyüket a világban a pályaválasztók. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az informatika, a pénzügy és a kereskedelem területén elhelyezkedőknek a legnagyobb esélye arra, hogy jó fizetést vihetnek haza. Ma a toplistás legjobban fizetett szakmák például az alkalmazásfejlesztő, programozó, coach, ingatlanközvetítő, hegesztő, műkörömépítő, villanyszerelő, autószerelő, fitneszoktató vagy szakács.

Császár Kata, a Szabóky szakképző iskola gyermekvédelmi felelőse szerint egy jó szakmával is megalapozhatjuk a jövőt. „Manapság a kétkezi munka háttérbe szorult, de a fodrász és műkörmös szakma még mindig jól megy. Attól, hogy gépiesedik a világ, kőművesre és festőre is mindig szükség lesz. Iskolánk ösztöndíjjal és beiskolázási támogatással ösztönzi a tanulókat. A hiányszakmásoknak a képzés végén ingyenes B kategóriás jogosítványt biztosítunk” – tette hozzá.

Az iskola egyik végzős diákja kérdésünkre elmondta: „Kőműves szakmát tanulok, de a burkolást is elsajátítottam. Édesapám szintén az építőiparban dolgozik. Néhány hétvégén már bepillantást nyertem a szakma rejtelmeibe. A burkolásban azt tetszik, hogy sokféle mintákat kirakhatunk a csempékből és a járólapokból. Remélem, ezzel a szakmával megállom a helyem és jól kereshetek vele”.

A megnyitón az Egressy középiskola diákjai hangszereken játszottak és zenés-táncos műsorszámokat adtak elő.

A pályaválasztási börze pénteken 9-16 óra között várja a látogatókat.

„Az egyház ma is reformációra szorul, a világ, amiben élünk, arra késztet bennünket, hogy újra és újra átgondoljuk szolgálatunkat” – hangsúlyozta Kondor Péter evangélikus püspök a reformáció hónapja rendezvénysorozat kedd esti központi nyitó alkalmán. Mint mondta, nem nekünk kell magunkat megreformálni, csakis Jézus Krisztus képes minket megújítani, aki fél évezrede egy kolostor cellájában gyötrődő szerzetest, Luther Mártont is megszólította. „Használjuk a reformáció havát arra, hogy visszatekintünk, magunkba nézünk és reménységgel előre tekintünk” – buzdított a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szokásos egy hónapon át tartó országos programsorozata – már hagyományosan – zenés istentisztelettel kezdődött: fél hattól a református Egressy Béni Művészeti Középiskola fúvószenekara hívogatta a Deák téri evangélikus templomba a Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontján áthaladókat, fél órával később pedig a rendezvénysorozat valaha volt legnépesebb összkara énekelt odabenn. Az igehirdetésre a rákoscsabai baptista énekkar és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának nőikara hangolta a résztvevőket, a prédikációra pedig a Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusa, valamint a Deák Téri Evangélikus Gimnázium ifjúsági kórusa felelt.

Az eseményről készült galériát ide kattintva megtekinthetik.

Intézményünk szervezési osztályának és Bakó Levente tanárunk hosszas szervezőmunkájának köszönhetően iskolánk egyik jazz formációja (Egressy Sextet) abban a megtiszteltetésben lehet része, hogy élőben léphet fel a Fábry Show zenei színpadán. 

A felvétel időpontja: 2019. május 8-án lesz.

Bővebb információ hamarosan…

2019. március 8-án a Sétáló utcai könyvtárban került sor Koppány Zsolt: Volt egyszer egy Kocsis Zoltán könyvének bemutatójára. Az alábbiakban Holczman Krisztina vezető beszámolóját olvashatják:

Mai rendezvényünkön Koppány Zsolt : Volt egyszer egy Kocsis Zoltán – hosszú évtized egy géniusz közelében c. kötetének bemutatójára került sor.

Read More

2019.február 11-én iskolánk kis drámásai részt vehettek a József Attila Színház szervezésében megrendezett Ádámok és Évák Ünnepén.

Read More

A Szimpla Kert és az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola rendszeres programsorozatot indít útjára, ahol intézményünk diákjai rendszeresen bemutatkozhatnak a Szimpla Kert látogatói előtt.

A lehetőségre bárki jelentkezhet, aki szívesen részt venne ezeken az eseményeken. Bővebb információ a szervezes@egressybeni.hu elektronikus levelezési címen, illetve személyesen Balogh Gábor Józsefnél és Suki Andrásnál kérhető.

Intézményünkben a tanév elején létrehoztunk egy menedzsmentet, ami az egyes megjelenéseket és a különféle szerepléseket szervezi. Örömmel jelentjük, hogy intézményünk sorra kapja a felkéréseket különféle rádió és televízió csatornáktól, valamint rendezvényhelyszínektől. Célunk, hogy minden megkeresésnek eleget tegyünk, ezzel lehetőséget biztosítunk intézményünk, és azon belül természetesen a tanszakaink bemutatására tanulóinkon és tanárainkon keresztül.

Weboldalunk főoldalán és Facebookon található eseménynaptárba folyamatosan töltjük fel megjelenéseinket. Az oldalakon szereplő eseményeken kívül számos olyan esemény van, mely még szervezés alatt áll, így érdemes folyamatosan követni oldalainkat.

  • Menedzsment munkatársai: Suki András művészeti igazgatóhelyettes és Balogh Gábor József manager
  • Menedzsment elérhetősége: szervezes@egressybeni.hu

Nagy érdeklődés mellett rendeztük meg színművészeti képzésünk karácsonyi estjét 2018. december 20-án.

Kerényi Miklós Máté művészeti vezető egy karácsonyi hangulatú produkciót állított színpadra. Aki esetleg nem volt jelen, a fentiekben visszanézheti az előadást.